Tervetuloa Teljän Radioamatöörit Ry sivuille

Olet täällä:   Etusivu > Tarinoita > OH1OR
ylös
Page
Menu

OH1OR

 

Mr. Murphy ja linukka Martti, OH1OR

 

 

Tunnethan Mr. Murphyn lain: Jos jotakin voidaan tehdä väärin, niin joku tekee sen väärin.

Tämän tositarinan tausta

OH1OR:n DX-metsästystä jo 18 vuotta ansiokkaasti palvellut HF-linukka TL-922 ei eräänä päivänä suostunut yhteistyöhön transceiverin kanssa. Laite ei käynnistynyt, vaikka. putkien hehkut ja asteikkovalot paloivat iloisesti. Totesin ohmimittarilla, että linukan ja rigin väliset ohjauskaapelit olivat kunnossa. Siitä sitten soittamaan pääkaupunkiseudun radiokorjaamoon. Sieltä kehotettiin lähettämään linukka korjaamolle. Velipojalla oli hiljattain ollut rigi huollossa samassa paikassa, joten tarkistin häneltä vielä varmuuden vuoksi korjaamon osoitteen.

Mr. Murphy iskee

Lähetin 35 kg painavan linukkapaketin tunnetun kuljetusliikkeen välityksellä huoltomatkalle. Viikon kuluttua soitin korjaamoon kysyäkseni mitä linukalle kuuluu. Murphyn isku numero 1: Linukka ei ollut tullut perille!. Pian selvisi, että korjaamon katuosoite oli muuttunut ja paketti oli palautettu takaisin Poriin. kuljetusliikkeen Porin terminaalista ei minulle asiasta ilmoitettu. - Enpä taida enää käyttää heidän palveluitaan.

Sitten osoite muutettiin ja paketti matkusti uudelleen kohti pääkaupunkiseutua. Nyt se meni perille, mutta tuli samalla Mr. Murphyn isku numero 2: Matkalla oli tullut pienehkö peltikolhu. Isku numero 3: Linukasta ei löytynyt mitään vikaa!! Sovittiin, että linukka palautetaan allekirjoittaneelle. Parin päivän kuluttua sain velipojalta puhelun ja hän ilmoitti mökiltään Rihtniemestä saaneensa tekstiviestin, jossa kerrottiin hänelle olevan 35 kg:n paketti Turun matkahuollossa. Mr. Murphyn isku numero 4: Se oli minun kovaonninen linukka, joka oli korjaamosta vahingossa lähetetty väärään kaupunkiin ja väärälle, vaikkakin saman sukunimen omaavalle, henkilölle.

Seuraavana päivänä sain sitten hakea linukan Porin Matkahuollosta. Jo pahaa aavistellen otin laitteen kiireesti pois laatikosta ja panin kaapelit kiinni rigin ja linukan välille. Linukka ei toiminut! Heräsi epäily, että vika on exciterissa ja asia varmistui, kun liitin PTT- jalkakytkimen linukan RL-jackiin. Nyt linukkan anodivirta alkoi kulkea ja tehoa siirtyi antenniin yleisluokan amatöörin tehorajoituksen sallimissa puitteissa. Se ei ollut Mr. Murphyn temmpuja vaan ihan oma vika, että väärä laite oli tehnyt Etelä-Suomen kiertoajelun. Myöhemmin selvisi, että rigistä olivat vioittuneet linukan ohjaamiseen tarvittavat rele sekä transistori. Miksi näin oli käynyt, se jäi epäselväksi.

Tarinan opetus

Korvien välissä vähän korvensi, kun tulin toimineeksi itsekin Mr.Murphyn apuna. Olisi pitänyt loogisesti ajatellen osata epäillä rigin osuutta jo heti tapahtumaketjun alussa.. Mr. Murphyn lain paikkansapitävyys tuli kuitenkin jälleen kerran todistettua.

« edellinen ylös seuraava »
ylös
Page
Menu
ylös
Page
Menu

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Kirjaannu