Tervetuloa Teljän Radioamatöörit Ry sivuille

Olet täällä:   Etusivu > Tarinoita > 50MHz Moxon-antenni
ylös
Page
Menu

50MHz Moxon-antenni


Vanhan Jäärän kynästä, OH1SM, 16.9.11

Koska totesimme OH1GRN kanssa, ettei QSO oikein luistanut 50MHz langoilla niin ryhdyttiin kasaamaan Moxon antennia. Ja yhteys muuttui heti marginaalisesta kunnolliseksi. Moxonille löytyi googlettamalla kiva sivu, josta sai helposti laskettua tällekin bandille sen mitat. Osoite on http://w4.vp9kf.com/moxon_design.htm


Mitoituksesta.



Havaitsimme, ettei ollut suurtakaan eroa ainespaksuudella, teetkö sen langasta tai putkesta. Mutta jos lanka on päällystettyä niin voi mittoja joutua pienentämään jopa 10-12%. Olen laittanut kuvaan käyttämämme mitat. Oikeastaan ei ole kovinkaan tarkkaa sen vaaka osan pituus kunhan ne ovat samat säteilijässä ja heijastajassa. Myöskään katkopäiden etäisyttä ei tarvinnut noudattaa orjallisesti. Etäisyyttä säätämällä voi muuttaa impedanssia ja jopa resonanssitaajuuttakin. Mutta elementin kokonaispituutta on noudatettava. Otimme heijastinta varten 290cm palan 10mm paksuista kupariputkea ja säteilijää varten 266cm palan, joka katkaistaan keskeltä.


Rakenteesta

Kupariputki taivutettiin kyseisellä taivutuslaitteella ja saatiin kaunis kaari. Koska kokemuksesta tiedämme, että jos elementti on eristetty puomista on sen pituus laskelman mukainen, mutta jos sen kiinnität puomin läpi tai alumiinilevyyn niin pituuden on oltava hieman pitempi. Siksi hankittiin Etrasta kuitubakeliittiset 10mm paksuiset levyt, jotka olivat huomattavan arvokkaat. Käytettiin autoliikkeestä hankittuja jarruputkiklemmareita ja pakoputkiklemmareita kiinnittiminiä. Kuvat kertovat parhaiten miten levyn poraaminen on tehty. Puomina on 32mm sähkömiehen putki. Sen tilalle voi toki laittaa ohuemman alumiiniputken. Katkokohtiin laitetaan puutappi ja sen yli vedetään 14mm sähkömiehen putki ja se kiinnitetään eristysnauhalla paikalleen. Se tukevoittaa systeemin. Syöttöpisteeseen laitettiin koivuinen puutappi. Johtojen ABIKO liittimet ruuvattiin haponkestävillä peltiruuveilla kupariputkiin. Laitettiin UHF runkoliitin, jotta voidaan helposti vaihtaa laadukkaampi kaapeli jos on tarvis. Huomaa, että tässä pelti on pakoputkiklemmarin alla, koska se ei ole tekemisissä alumiinipuomin kanssa. Mutta jos puomi on alumiinia niin UHF liittimen runko ei saa olla siinä johtavasti kiinni. UHF runko on ns. kuuma. Kaapeli oli RG-58. Antenni voidaan kiinnittä puomin päästä vaikka mihin esim 32mm pystyputkeen niin, että heijastaja voi olla 10-15cm päässä pystyputkesta. Suorassa kulmassa oleva pystyputki ei vaikuta antenniin, mutta vaakasuorat metallit lähistöllä siirtävät resonassia ja swr huononee. Mahdolliset yli menevät harukset vaikuttavat huonontavasti.







Virittelystä

Käsillä oli WIMOn antennianalysaattori. Antenni laitettiin 4m putken päähän osoittamaan kohti taivasta. Ja mittauksessa havaittiin erittäin hyvä resonanssi 50.0MHz. Ilkka OH1GRN halusi, että resonanssi olisi hieman korkeammalla ja hieman konsultoin laskukoneen kanssa ja otimme säteilijäputkesta noin 1cm palat päistä pois, ja saimme resonanssin nousemaan. Koska impedanssi oli kohdallaan emme ryhtyneet säätämään heijastajan etäisyyttä. Analysaattorin kuvasta näkyy, että saavutettiin swr 1.1 ja antenni on sopivan laajakaistainen, koska käyttökelpoisena swr minä pidän vielä 1.5 lukemaa. Käsittääkseni tämän säteilykuvio on aika laaja eteenpäin jopa 50-60 astetta, joten sen kääntely ei ole välttämätöntä jos workkii Eurooppaa. Ja geini lienee samanlajinen kuin 2 elemnttisellä Yagilla, siis ainakin 3-4 dB.



Kuvat: OH1GRN

teksti: OH1SM

« edellinen ylös seuraava »
ylös
Page
Menu
ylös
Page
Menu

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Kirjaannu