Tervetuloa Teljän Radioamatöörit Ry sivuille

Olet täällä:   Etusivu > Historiikki > KILPAILUTOIMINTA
ylös
Page
Menu

KILPAILUTOIMINTA

Kilpailutoiminta

HF-kilpailut

Radioamatööriä on yleensä aina kiinnostanut jonkinlainen kilpaileminen jos ei muiden niin itsensä kanssa. Sitähän tuo mahdollisimman monen DX-maan metsästyskin on. Jo 1970 luvulla tehtiin retki OH1LX:n Paavo Heikkilän luo Ikaalisiin, jossa otettiin osaa SAC kilpailuun kaksi kertaa.
Myös Tammen tilalla on oltu vartavasten workkimassa SAC:tä. Oman kerhohuoneen saanti aikaansai suuren innostuksen kasvun kilpailutoimintaan.

Niinpä v1980 merkinnät vuosikertomuksessa kertovat, että otettiin osaa kahdeksaan kilpailuun. Kilpailut olivat IARU Radio. Cham. multi/single; European DX Contest CW; All Asian DX Contest CW, m/s; SAC, CW, m/s; SAC SSB, m/s; Kalakukko ja K.S.Sainio; 6-kuudennenpäivän cup.

v81 otettiin osaa 14 kilpailuun. NRAU CW; NRAU Fone; CQ WW WPX CW m/s; ARRL DX CW m/m jossa luokassa olimme Euroopan paras ja saimme hienon metalliplaketin; IARU Radiosport C. m/s; European DX C. CW m/s; SAC CW m/m; SAC SSB s; Kalakukko CW; Kalakukko SSB; KS Sainio CW; KS Sainio SSB; 5-syysottelu CW; 5-syysottelu SSB ja 6-kuudennenpäivän cup.

v82 otettiin osaa 16 kilpailuun. ARRL DX C. CW m/m jolloin olimme jälleen ykkösiä Euroopassa josta plaketti seinällä; ARRL DX C. SSB s; CQ WW WPX CW m/s; All Asian DX C. SSB m/m; European DX C. CW m/s; SAC CW m/m; CW WW DX C. SSB m/s; TOPS 80m CW s; Kalakukko CW; Kalakukko SSB m/m; KS Sainio SSB; KS Sainio CW; WDT kisa SSB; 5-syysottelu CW; 5-syysottelu SSB /m ja 6-kuudennenpäivän cup m/m.

v83 on maininta kahdeksasta kilpailusta. NRAU CW; NRAU SSB; IARU Radiosport C. m/s; SAC CW m/m (OG1AF); SAC SSB m/m; Kalakukko CW m/m; KS Sainio CW; ja KS Sainio SSB m/m; Näinä vuosina toimi kilpailumanagerina H Säilä, OH1HS.

v84 Kilpailutoimintaa voidaan "luonnehtia yllättävän voimakkaaksi". Uusia aluevaltauksia olivat RTTY- ja 2m kilpailuihin osallistuminen. HF- puolella siirryttiin multi työskentelystä "single band/single operator" -työskentelyyn. Syynä 20m antennin erinomaisuus verrattuna muuhun antenniarsenaaliin. Otettiin osaa yhdeksään kotimaiseen kilpailuun, joista voitettiin viisi.
DX-alueilla kelien huononeminen pienensi pistesaalista. Hyvät tulokset saatiin seuraavista CQ WW WPX C. 20m SSB single operator; All Asian DX C. CW, s; CQ WW DX C. SSB, s; ja SAC CW; ja SAC Fone;. Manageri OH1HS mainitsee, että ainakin seuraavat kerholaiset olivat kilpailutoiminnassa mukana: OH1BT, CH, CN, EH, HS, KA, KH, KJ, LA, MZ, OR, TW, WF, WM, XJ, XT,

v85 Osallistuttiin "radiourheiluun", kuten vuosikertomuksen kirjoittaja sanoi, yltyvällä innolla. Kaikkiaan 11 kotimaisesta kilpailusta voitettiin kahdeksan ja kansainvälisiin kilpailuihin otettiin osaa noin kymmeneen. All Asian DX Contestissa saatiin kerholle ensimmäinen maailmanmestaruus Arin OH1EH:n voitettua kahdenkympin SSB:llä ykkössijan maailmassa. Jukan OH1XM:n tulos samassa kilpailussa 20m CW oli yhtä hyvä. Kaikkiaan pidettiin v85 kilpailuyhteyksiä noin 15 000 Osallistuttiin usean miehen voimin European DX C. RTTY osaan, joka kesti 48 tuntia. Tuloksena oli 6. sija maailmassa. Edellisen vuoden työskentelijöiden joukkoon tuli uusia ainakin: OH1EB, HX, JT, KB, KC, NGF, PY, XM,

v86 "Jälleen on todettava vuoden vaihtuessa, että kulunut kilpailukausi oli kerhon historian suurin. On täysin mahdotonta enää muistaa, mihin kaikkiin kilpailuihin OH1AF osallistui." Ehkä luku lienee noin 40 paikkeilla eli ainakin kahtena viikonloppuna kolmesta kilpailtiin. Yhteysmääräksi on arvoitu noin 20000. Kari OH1TW muutti pois, mutta joukostamme nousi nuoria kilpailijoita kuten Timo OH1NOA ja Pasi OH1NSJ. Timo nappasi heti ensimmäisessä SRAL:n kokelaskisassa voiton kerhon kutsulla, mikä on varmaankin historiallista. Multioperaattorina workittiin SAC CW ja WW CW kilpailut. SAC sähkötysosassa pahin kumppani oli OH7AB ja tuloksia ei saatu ennen vuoden-vaihdetta. Ari OH1EH saavutti toisen sijan maailmassa IARU HF Championship kisassa. OH2TI tuli Preiviikiin Yleisradioaseman mastoilla workkimaan CQ WW kilpailua, mutta heidät lyötiin kirkkaasti taidolla, vaikka heidän 160m bandin singnaalinsa olikin erityisen huikea. Volta-RTTY kisassa Sakari OH1KH workki ensi sijan ja siitä saatiin erityinen hieno pokaali. WAE RTTY-kisassa saimme lähes täyden potin. Voitimme kerholle hienon metallisen seinälaatan saavuttamalla kakkosijan maailmassa multiop. luokassa heti LZ1KDP:n jälkeen, joka oli voittanut kisan edellisenä vuonna (v85) eikä sen vuoksi voinut saada kilpailuplakaattia.
Käytössä ollut 40m 3-elementtinen antenni samoinkuin uudet 15m ja 10m alueiden antennit ovat "avanneet uusia ulottuvuuksia huolimatta auringonpilkkuminimistä".

v87 kilpailumanageri kirjoitti vuosikertomukseen: "Kerhon kilpailumenestyksen paranemisella ei tunnu olevan mitään rajoja. Kilpailuaktiviteettimme on ollut huikea. Olemme osallistuneet ainakin 70:een eri radioamatöörikilpailuun ja pitäneet niissä pyöreät 50 000 kpl yhteyttä." ja edelleen: "Odotamme montaa hyvää sijoitusta vuoden kilpailuista, mutta tällä hetkellä joudumme vain tuskaisesti pyörittelemään peukaloitamme kunnes kilpailulautakunnat saavat tulokset julkaisukuntoon." Kilpailuista mieleenpainuvimpia oli IARU HF C., jossa edustimme SRAL:a ja käytimme kutsua OF1C. Multi/multi luokassa työskenneltiin yli 4000 yhteyttä 24 tunnissa. (se tekee 20 sekuntia/yhteys.) Kilpailumanageri mainitsee taas Pasin OH1NSJ ja Timon OH1NOA suuren panoksen kilpailijoina. Toimintakauden aikana pystytettiin 160m/80m alueille alumiiniristikkovertikaali risuryteikön keskelle. "Huippukapasitanssin avulla pidennetty keppi pani kaksi bandia täysin uusiksi. 160 metrillä alkoi virrata DX:iä. Samoin 80 metrillä."
Sen jälkeen on workittu satoja DX:iä ja maatilanne näillä bandeilla on kohentunut räjähdysmäisesti. 20 metrin Yagia suurennettiin ja koottiin Janin OH1ZAA ohjeiden mukaan sekä hankittiin iso lineaarinen HL-2K. Saatiin KS Sainion pokaaliin II. kiinnitys joukkueena. 6-kuudennenpäivän cup 2. sija, SAC m/s CW lienee 1. sija, WAE fone ja RTTY lienee 2. sija, CQ WPX kisaa workki itse Hannu, ja All Asian DX C. otettiin osaa. South American DX Contest voitettiin CW:llä. CQ WW CW sekä Fone suomalaisista ehkä ensimmäisenä. Kilpailumanageri Hannu Säilä sanoo, että kerhomme antennit ovat Suomen parhaat. Koska jälkikasvukin alalla on taattu, niin tulemme vielä näkemään millaisia tuloksia kerhomme saavuttaa.

VHF- ja UHF-kilpailut

Laitteiston parannuttua osallistuttiin lähinnä VHF-ja UHF-malja kilpailuihin, jotka paremmin tunnetaan nimillä tiistai-, ja torstaitesti.

Varsinkin tiistaitestissä menestys on ollut kohtuullinen. OH1AF tunnetaan jo kovan signaalin asemana myös kahdella metrillä. Tämän osoittaa 3. sija VHF-maljassa vuodelta 1987.
Vaikka UHF:llä laitteisto onkin kohtuullista tasoa, on se silti liian "kesyä" kunnon kilpailutuloksen saavuttamiseksi. Sijoitukset UHF-maljan eri kuukausina ovat vaihdelleet 5.-8. välillä. Kuitenkin tämäkin sijoitus on jo parempi kuin ei mitään

Contestiin valmistautuminen. OH1HS esitelmästä

Siihen ryhdytään valmistautumaan usein jo kuukausia ennen. Kilpailija valitsee monista kilpailuista mieleisensä. Riippuu siitä onko siinä hyvät säännöt, tai onko se pieni vai iso kisa. Miten pitkä on kestoaika, yleensä enää ei pidetä 48 tunnin kilpailuja, vaan ne tulevat muuttumaan kaikki 24 tunnin pituisiksi. Jos on single-kisa niin on vaikea valvoa 48h. Silloin on tarkasti valittava ajanhetki jolloin nukkuu muutaman tunnin. Pitää ottaa kokemuksestaan oppia. Missä meni vikaan? systeemi selvitettävä. Voidaan nykyään käyttää tietokonetta apuna. Yleensä tarvitaan suurehko kone (IBM Compat.) joille alkaa olla jo ohjelmia saatavana. Niistä saadaan tietysti valmis loki, mutta kesken kilpailun saadaan tilastoja; esim. yhteydet / maat/ bandit. Montako DX / oman maan QSO:ja. Montako yhteyttä/ tunti / bandi. Kone ilmoittaa mikä oli paras tunti, eniten yhteyksiä ja se myös aakkostaa tarvittaessa.
Valmistautuminen voidaan tehdä myös tieteellisesti laatimalla graafisia esityksiä; esim milloin on keliä milläkin bandilla. Sen voi selvittää otantana muutamaa viikkoa ennen. Myös käyttämällä aikaisemman vuoden lokikirjaa voi tutkia kelitilannetta. Tai voi tehdä QSO määrän ajan funktiona. Tietysti laitteet, antennit, ja niiden suuntaaminen tarkistetaan ennakkoon. Tehdään suunnitelma tunneittain bandikohtaisesti; koska DX keleissä saa enemmän pisteitä, mutta silti unohtamatta kertoimien kalastusta. Mies kunnostetaan nukkumalla rokuliin, ja varustamalla sopivin eväin, suunnittelemalla nukkuma-ajat. Ja kuten Hannu sanoi alkoholi ei sovi sitten ollenkaan kuvaan, ei edes olut.
Kun sitten kilpailu on ohi on ajettava varovasti kotiin ettei väsymys tee teppostaan, ja siitä ei pidä välittää vaikka kesken kotimatkan vielä korvassa titaus vilaakin.

©2007 Teljän Radioamatöörit ry


« edellinen ylös seuraava »
ylös
Page
Menu
ylös
Page
Menu

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Kirjaannu