Tervetuloa Teljän Radioamatöörit Ry sivuille

Olet täällä:   Etusivu > Tarinoita > Työläs viritys
ylös
Page
Menu

Työläs viritys


Työläs 160 m:n delta-loopin viritys

Työläs 160 m:n delta-loopin viritys Martti, OH1OR

Johdatus asiaan

Kirjoitus kuuluu sarjaan opettavaiset tarinat. – Rakensin vertikaalisessa asennossa olevan 160m:n bandin delta-loopin amatöörien killun nimellä tuntemasta kaapelista. Kiinnitin antennilangan yläpään kääntyvän ristikkomaston ylälaakerin haruslenkistä roikkuvaan antennieristimeen tai paremminkin lanka kulkee sen lävitse. Kolmion vaakasuora osa on noin kolmen metrin korkeudella maasta. Lähemmin rakenne selviää oheisesta kaaviopiirroksesta.

Suunnittelu ja antennilanka

Tunnettu antennikirja Low Band DXing by ON4UN ohjeen mukaan loopin langan pituus tulee olla 5 – 6 % pitempi kuin vapaassa tilassa olevan langan pituus. Eli

300 / 1,84 MHz + 5,5 % = 172 m

Syöttöpiste sijaitsee piirroksen mukaisesti langan viistolla osalla noin 5 m kolmion alanurkasta eli alueella, jossa vallitsee suuri virta ja pieni jännite. Syöttökaapelina toimii 75 ohmin koaksiaali.

Killun kanssa työskentely osoittautui erikoistekniikkaa vaativaksi. Killuhan on parikaapeli, jossa on kaksi lankaa rinnakkain ja kun langat halkaisemalla erottaa toisistaan vetäytyy 170m:n pituinen lanka tuhansille sykkyröille. Ratkaisin probleeman kiertämällä langan kelalle. Muutoin sen käsittely Yyterin mäntyjen keskellä olisi ollut tuskallista, ellei lähes mahdotonta.

Hämmästyttävät mittaustulokset ja tulosten väärä tulkinta

Kun antennilanka oli ylhäällä, ryhdyin MFJ – antennianalysaattorilla testaamaan sen resonanssia 1,8 MHz:n taajuusalueella. Mittaustulokset antennin syöttöpisteessä sekä syöttökaapelin alapäässä näyttivät parhaan dipin löytyvän 2700 – 3000 kHz tienoilta. Johtopäätökseni oli, että antenni on liian lyhyt, koskapa resonanssikohta on liian ylhäällä. Pidensin antennia ensin 5 m, sitten 10 m ja lopulta lisäsin siihen 100 kierroksen kelan. Edelleen mittaustulokset pysyivät epäuskottavina ja epämääräisinä.

Ihmettelin kokemuksiani OH-amatöörien kanssa 160 m bandillakin. ja OH1TN tiesi kertoa, että killun lyhennyskerroin on 0,95. Näin laskien antennilangan pituudeksi tulee noin 155 m.

Lyyti alkaa kirjottaa

Työläs 160 m:n delta-loopin viritys

Nyt aloin uskoa, että antenni on sittenkin liian pitkä. Poistin kelan ja tarkkaan katsoen havaitsin pienen minidipin 1720 kHz:n kohdalla. Nyt välähti, että olin aikaisemmin tarkkaillut antennin virittymistä 80 m:n bandille! Tämä osoittautui käänteentekeväksi havainnoksi. Lyhensin antennia esin 2 m:n ja sitten 1 m:n pätkissä. ja analysaattorin SWR- sekä impedanssilukemat alkoivat liikkua toivottuun suuntaan. Lanka oli lopulta 156 m pitkä, vireessä 1840 kHz:n paikkeilla, SWR 1,1 ja impedanssi 80 ohmia. BRAVO! Työvoitto!

Metsään antennin alapuolelle syntyi hyvin tallattu polku, kun lukemattomia kertoja jouduin löysäämään ja kiristämään kiinnitysnaruja antennin korjaus- ja mittaustöiden aikana. Ihmeen hyvin ohut killu kestää vetoa. Tosin kerran lanka katkesi tekemästäni liitoksesta ja se aiheutti ylimääräisen kiipeämisen mastoon ja nuolen sekä ongensiiman avulla langan vetämisen männynlatvojen yli. Kokemuksesta voin kertoa, että vähäinenkin tuulenvire tekee nuolen ampumisesta juuri sen oikean puun yli taitolajin.

Lyhyen ajan käyttökokemuksia

Linukkateholla workkiessa omaan telkkariin tulee satelliittiantennia käytettäessä TVI:ta. Johtuneeko siitä, kun deltan toinen alakulma on lähellä ko. lautasantennia? Kotimaista digi TV:tä katsottaessa ei häiriötä juurikaan esiinny.

Eurooppaa 160 m pysty deltalooppi workkii todella hyvin. Myös DXät JL8GFB, C52C ja C31PD tulivat helposti.

Tarkkaavainen lukija voi välttyä tekemästä samoja virheitä ja sen onkin tämän tarinan tarkoitus.


Kaaviokuva liitteenä



« edellinen ylös seuraava »
ylös
Page
Menu
ylös
Page
Menu

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Kirjaannu