YHDISTYSTOIMINTAA 30VUOTTA


Yhdistystoimintaa 30 vuoden aikana

Vuonna 1958 pidettiin vain perustava kokous ja seuraavana vuonna alkoi varsinainen toiminta. Sandössä pidettiin pienessä mökissä ensimmäinen kesäleiri. Siellä oli käytössä 600m pitkä longwire ja muunmuassa OH1SM:n 2m CW asema. Pidettiin 3-4 kokousta vuodessa, kerhohuone oli ammattikoulun pikkuhuoneessa Tasavallankadun puolella, jossa pidettiin amatöörikursseja. 1962 pidettiin Suomen ensimmäinen VHF- meetingin Lenna Suomisen luona Nakkilassa. 1956 pitivät OH1NL ja OH1SM 2m yhteyksiä josta virisi Lennan kiinnostus kuuyhteyskokeiluun, jota muut suomalaiset pitivät utopistisena.

1963 pidettiin 3 kokousta, ja 11.4.1964 Lennan pidettyä ensi yhteyden kuunheijastuman avulla 2m alueella Kaliforniaan, pidettiin taas koko maata käsittävät VHF-päivät Juhana Herttuassa. Siellä Lenna esitteli kuuyhteysnauhoituksensa. Samana vuonna pidettiin yhdeksän kokousta joissa mm. OH1SM esitteli uutta SSB- modea. Lisäksi otettiin yhteyttä pelastuspalveluorganisaatioihin.

1965 piti OH1NK, H Huovilainen Turusta esitelmän alumiiniputki Yagi antenneista 20m ja 15m alueille. Johtokunnan pöytäkirjoista käy ilmi yhdistyksen ensimmäinen excursio joka tehtiin Eurajoen TV-asemalle. 1966 pidettiin taas VHF-päivät jolloin Timo, OH1SM esitelmöi 70cm toiminnasta ja lähettimestä. Samana vuonna mukana oli myös OH1MI Veikko Huhtinen, eläkkeelle siirtynyt sähkötekn. opettaja, joka piti useita esitelmiä, 1967 saimme ensimmäiset esitelmöitsijät Helsingistä kun OH2AM:n pojat kävivät kertomassa pitämistään DX-speditsiooneista.

Vuosina 1968-1970 pidettiin 4-8 kokousta vuodessa. 1971 saimme vuorostaan Turusta OH1RG Leo Helteen esitelmöimään ja sitten OH2BH Martti Laineen Helsingistä. Näin toiminta jatkui yhä aktiivisempana ja merkintöjä on mm 1972: OH1VR Seppo Sisätön esitelmä, excursio Yleisradioon, OH2BH Martti Laineen esitelmä, OH1SM Timo Ekko esitelmä OSCARIsta, noviisikurssi ja SAC-kilpailuun osanotto.

1973 pidettiin 15-vuotisjuhlat. Esitelmät: OH1YY Eino Metsämäki, OH1US Alpo Puiston esitys FM:stä, OH2BEW Rolf Bäckström Helsingistä esitelmä 2 metristä, OH1NK Heikki Huovilainen, OH1QB Kalevi Syvänne.

1974. Esitelmien vyöry: OH2AZE ELKOmasta esitteli 2m rigejä, OH1SM esitelmä OSCARista ja 2m esitelmiä pitivät OH2BEW ja OH1SM, josta johtuen tulikin 16 kpl 2m FM asemia ääneen yhdistyksen piiriin. Silloin myös kesäleirillä oli ensimmäistä kertaa 2m FM asema äänessä Osalassa.

1975 teimme vierailun Kokemäelle jonne oli myös perustettu yhdistys. Pidettiin noviisikurssi, kuunneltiin useita esitelmiä. OH1VR kävi Helsingistä.

1976 OH1PN esitelmöi, excursio, noviisikurssit ja saimme toimeksi SRAL:n vuosikokouksen Poriin Kauppaoppilaitoksen tiloihin.

1977 pidettiin 12 kokousta, joissa muun muassa: OH1PN esitelmä, OH1SM esitys OH1RAB:stä, 2m toistinasemasta, jonka OH1AB:n pojat rakensivat SOK:n viljasiiloon. Vierailu Raumalta, Okino Torishima 8mm filmiesitys, osanotto Lumihiutaleeseen ja uuden kerhotalon kunnostusta Enäjärvellä. Kerhotalon saantiin vaikuttivat senvuotinen puheenjohtaja OH1QB Syvänne ja neuvottelua kävi OH1SM Ekko Porin kaupungin virkamiesten Ahokkaan ja Anjalan kanssa. Kerhotalon saanti Enäjärveltä nosti yhdistyksemme uuteen kukoistukseen.

Puheenjohtajana OH1QB Kalevi Syvänne 1977-1978

Merkittävä tapahtuma v1977 yhdistyksen historiassa oli se, että saimme hallintaamme kerhotalon Enäjärvellä. v78. Vierailuja Raumalta, Kokemäeltä ja Tampereelta. Yhdistys täytti 20 vuotta, jota juhlittiin Rantasipissä, josta muistamme Kalevin hienon kronikan ja sen, että hän lupasi maksaa osan kokonaislaskusta henkilökohtaisesti, koska sovittu illallishinta ei pitänytkään.

Puheenjohtajana OH1AWF Kai Wikman 1979.

"Pelastuspalveluguru" Turusta OH1PA Hagelberg esitelmöi. Ekko OH1SM esitti Bremerhaven retken elokuvan ja syksyllä SSTV esitelmän. Antennijalkatalkoot ja pystytys. Kesäleiri.

Puheenjohtajana OH1OR Martti Korpelainen 1980-1981.

v80 seitsemän esitelmätilaisuutta: Korpelainen kertoi Yagista, Kiiski Quadista, Ampio PePa:sta, Ekko 23cm laitteista ja yhteysvälistä ja syksyllä 2m antenneista, Kiiski lähettimen nappulatekniikasta ja piiriohjaajan esitys TVI:stä.
Vierailut: Bremerhavenilaiset vierailivat 14.6 ja 20.8. 12.3 kävimme Raumalla OH1AK luona. 6.10. Porin nuorisolautakunta kävi tutustumassa kerhoomme. Pikkujoulujuhla ravintola Satakunnassa.

v81. seitsemän esitelmätilaisuutta: Timo Vihersaari OH1AZL kertoi syntetisoidusta vaihelukitusta oskillaattorista, Kiiski kertoi laitteiden suojausmaadoituksesta, Ampio SPR:stä ja PePa:sta, "joku" kilpailuworkkimisesta, Puisto esitteli kerhon lineaarisen tekemisprojektia, esitys speditsiooneista sekä Kiisken tarina lanka-antenneista. Kesä ja syysleirit pidettiin, keväällä avoimien ovien päivät ja antennitalkoot.
Retkeiltiin Porin Radioasemalle ja Turkuun Sommeloon. Ja kausi päätettiin pikkujouluihin kerholla perheenjäsenten kera.

Puheenjohtajana Aimo Suominen OH1SZ 1982-1986.

v82 kymmenen esitelmää kerhotalolla: Kivimäki OH1KC SWL toiminnasta, Kiiski kertoi bandikuulumisia, Ekko Awardeista, Perho "paksusähköhommista", Höglund OH1AZH toistinasemaprojektista Eurajoen mastoon, Ampio PePa:sta, ja syksyllä Karvo kertoi Syyriassa olostaan ja sieltä workkimisesta. Ekko johdatteli toistinasemantyöskentely keskustelua ja piti spektrianalyysimittauspistettä kerholla. Radioaaltojen etenemismuodoista puhuivat Kiiski, Suominen, ja Ekko. Lehtikatsauksen piti Kiiski. Vierailut: Raumalaiset meillä, me Salossa ja Tampereella. Kesäleiri Tammen tilalla.

v 83. kahdeksan esitelmää: Säilä OH1HS kertoi kilpailutoiminnasta, Jan Hubach OH1ZAA 2 m bandin erikoiskeleistä, H. Valtonen mastoista, Ekko SSTV yhteyksistä, Korpelainen esitteli kerhon linukkaa, Nylund OH1KH tarinoi mikroista ja esitteli oman Sinclairinsa. Tästä voitaneen katsoa alkaneen digitaalitekniikan yhdistyksessämme. Hubach kertoi ES-keleistä, Salminen OH1QJ TVI- ja BCI-häiriöistä. Retkeilyt: Matkailtiin Tallinnaan ja Kankaanpäähän. Kesäleiri Kullaalla, jossa mm ketunjahtia.

v84 kahdeksan esitelmää: Suominen OH1SZ kertoi, miten lokia pidetään tietokoneella, Nylund ja Suominen 2m kilpailuista, Anssi Kiiski OH1PU digitaalitekniikasta, Kari Korhonen OH1TW esitelmöi kilpailutoiminnasta, Heimo Kiiski uudemmasta nappulatekniikasta, Nylund kertoi miten vastaanotetaan RTTY tietokoneella, A Kiiski esitteli tiedonsiirtoliitännät ja Ampio neuvoi lumihiutale operaatioon menijöitä. Kerhoiltoja ollut 45, kävijäkertoja yht. 1500 ja sauna lämmitetty 30 kertaa. Kerhon jäsenmäärä on 105.
Vierailut: LA-kerho vierailulla, raumalaiset yL:t vierailivat ja Porin päivänä avoimet ovet. Kävimme Riihimäellä. Kesäleiri Tammen tilalla. YL-illat ja SWL- illat kerholla kerran kuussa. Pikkujoulun järjestivät kerhotalolle YL:ät ja puuron keitti Marianne, XYL/OH1OR.
Johtokunnan valitsemat toimihenkilöt vuodeksi 1984:
Matti Ampio OH1FU PePa manageri, Timo Ekko OH1SM Awardimanageri ja toistinaseman valvoja Porissa, Jaana Eklund OH1AYY jäsentarvikepalvelu, Antti Harkila OH1DY ja Pentti Paukku OH1WP, nuoriso ohjaajat, Tauno Karvo OH1TD näyttelymanageri, Juhani Perho OH1QG tekninen neuvoja ja kokelaskoulutus, Tauno Salminen OH1QJ häiriöneuvoja, Hannu Säilä OH1HS HF-kilpailumanageri, Kaj Wikman OH1AWF leirimanageri. Jari Alanko OH1XT QSL-manageri, joka hoiti myös lähtevät QSL:t yhdistyspalveluna.
YL-toiminnassa mukana mm. Kaija Saltvik OH1KJ, Tuulikki Suominen OH1SG, Sari Suominen OH1SO, Jaana Eklund OH1AYY, ja Niina OH1-480.

v85. Löytyy vain kolmesta esitelmästä tietoja: Simo Kovesjärvi OH1AYQ Parkanosta esitelmöi satelliittityöskentelystä, Ekko OH1SM 23cm ja 3cm amatöörialueista ja Teppo Lanne OH1QQ kertoi ketunjahdista. Johtokunnan ja muidenkin voimat kuluivat "Radioamatööri"- nimisen ilmaisjakelulehden kirjoittamiseen, ja kun samalla aloitettiin SRAL:n koko maata käsittävän kesäleirin suunnittelu, niin olimme todella täystyöllistettyjä. Kuitenkin myös muu toiminta oli vilkasta. Kesäleiri pidettiin Tammentilalla, vierailtiin Rosenlew Automation tiloissa OH1PU:n johdolla ja pidettiin avoimien ovien päivä kerholla.
Kerhoasemalta pidettiin RTTY-yhteyksiä ja otettiin osaa lukemattomiin kilpailuihin, vierailtiin Raumalla ja raumalaiset Porissa. Kerhotalossa käyntejä rekisteröitiin 1800 ja saunaa lämmitettiin usein.
Erilaisiin toimiin valittiin yli 12 vastuuhenkilöä eli manageria, jotka katsottiin tarpeellisiksi, jotta toiminta pyörisi kunnolla. Vuosikertomuksetkin tehtiin jo tietokoneella 5-8 sivuisiksi yksityiskohtaisiksi toiminnan kuvauksiksi, joiden sanomaa kaikkea ei saa tähän mahtumaan. Niistä voi lukea tarkemmin erikoisosastoista

v86 kolme esitelmää: M. Korpelainen OH1OR kertoi maston harusvoimista, Nylund OH1KH esitteli kerholla olevan RTTY postilaatikon, syksyllä Korpelainen OH1OR selvitti, miten RF- teho menee antenniin. Vierailut Nokia OY:hyn Espooseen ja Raumalle. Syksyllä avoimien ovien päivä. Aloitettiin ketunrautarakennussarjan toimittaminen ja kettujahti syksyllä Raumalla. Tavanomainen pikkujoulu Enäjärvellä.

Yhdistys järjesti 2-6.7.86 SRAL:n kesäleirin Yyterin leirintäalueella. Tämä lienee yhdistyksen laajamittaisin yhteistyökohde, mitä koskaan on saatu aikaan. Mukana olivat kaikki liikkeelle saatavat voimat. Kerromme kesäleiristä vielä eri luvussa lisää. Yhdistykselle anottiin pakettiradiolupaa ja jäsenet rakentelivat useita TNC:tä.
Yhdistys osallistui niin lukuisiin kilpailuihin, ettei sitä kukaan enää tiennyt vuosikertomusta kirjoitettaessa, (ainakin n. 40 kpl). Mieleen jäi kai parhaiten se CQ WW 160m kilpailu, johon otti osaa myös kilpakumppanina OH2TI, joka tuli ihan naapuriin. He pystyttivät asemansa Preiviikin Yleisradioasemalle ja käyttivät 180m korkeata mastoa vertikaalina. Vuosikertomus kertoo koruttomasti: "Saimme jonkin verran heitä enemmän yhteyksiä ja maita luottamalla tavanomaiseen vanhaan radioamatööritekniikkaan."
Kerhotalolla oli käyntikertoja 2060 ja jäseniä oli 102. Kuten yhdeksän sivuisen kertomuksen tekijä toteaa lopuksi: "Kulunut vuosi on ollut kerhon ehdottomasti vilkkain toimintavuosi". Niin oli!

Puheenjohtajana Tauno Karvo OH1TD 1987-1988.

v87 pidettiin viisi esitelmää: pakettiradiosta kertoi S Nylund OH1KH, T Ekko OH1SM tekniikan kehityksestä ja keksinnöistä 1950 luvulta lähtien, P Alanko OH1NSJ kokelaan kokemuksia. T Lanne OH1QQ ja E Moilanen OH1QF kertoivat kokemuksia PM-kettujahdista. Syksymmällä pidettiin vielä rigiesittelyt.
Vierailimme Porin uudella lyhytaaltoasemalla Preiviikissä, ja raumalaiset kylvetettiin saunassamme. Syksyllä vierailu Turkuun Laivaston Radioamatöörien luo. Tavanomainen kesäleiri Tammentilalla ja avoimet ovet syksyllä Porin päivänä.
Kilpailutoiminta on paisunut kuin pullataikina. Nyt oli kirjattu osanotto 70 kilpailuun ja yli 50000 yhteyttä. Myös YL- puolella Tuulikki on järjestänyt toimintaa. Kevätkisassa eniten YL-päänahkoja workkinut palkittiin. Kilpailun voitti Heikki Moilanen OH1MW.
Yhdistyksen tarvikepalvelu on toiminut jo vuosia Kaijan OH1KJ hoidossa. 2m ja 70cm toimintaan on kuulunut OSCAR QSO:jen pito, kilpailuihin osanotto ja viimeisimpänä 144.675 MHz digitaalisen toistinaseman ylläpito. Yhdistykselle on tilattu ulkolaisia amatöörilehtiä: QST, DL-QTC, Radio COMM. RSGB, CQ, SM-QTC ja RA, joita on vilkkaasti lainattu.
Enäjärven kerhotiloihin kirjattiin 1827 käyntiä ja siellä kulutettiin yli 5kg kahvia. Buffetista piti huolta Kaija ja Mariannen pikkujoulupuuroa nautittiin tavanomaiseen tapaan saapumalla perhekunnittain viettämään kauden päättäjäisiä kerholle.

v88 Kevätkaudella pidettiin seuraavat esitelmät: P Alanko OH1NSJ kerhon rigiesittely, S Nylund OH1KH pakettiradio ja digipiitteri, J Immonen OH1WF kuinka workin DX:än, ja H Säilä OH1HS kerhon kilpailutoiminnasta.


©2007 Teljän Radioamatöörit ry