KUNNIAJÄSENET

Leiritoiminta

Omat leirit

Amatööreillä on tapana mennä kesäisin luonnon helmaan kesäleireilemään. Hyvin monet amatöörit muistavat ensimmäisen kesäleirinsä ja sieltä saamansa vaikutteet. Koska Teljän Radioamatöörit ry:n jäsenet olivat jo pitäneet useat leirit Radioteknillisen seuran alaisuudessa OH1AB:nä, niin ensimmäinen oma leiri sujui vanhalla taidolla. Se pidettiin Sandössä pienessä mökissä, jonne rakennettiin Quadi päätyyn ja kerättiin kaikki mahdollinen ajantasalla oleva kalusto. Koska tiedettiin jännitteen olevan siellä jotakin muuta kuin 220V, niin mukaan lainattiin jostakin (Yleisradiosta?) iso säätömuuntaja, jonka napissa sai olla aina vapaavuorolainen.
Kun AM-lähetin laitettiin päälle putosi jännite jonnekin 160V paikkeille ja sitä säädettiin lähetyksen ajaksi ylös. Siirryttäessä vastaanotolle säädettiin taas. Valokuvassakin näkyy kunniapaikalla kyseinen muuntaja. Silloin oli tapana kilpailla itsensä kanssa eli yritettiin workkia mahdollisimman monta maata leirin lokikirjaan ja sitten maalukua verrattiin omiin ja edellisen vuoden kesäleirillä saatuihin tuloksiin. Myös ongittiin kilpaa suurimmasta ja pienimmästä kalasta. Silloin jo oli 2m CW asema mukana, jota kohinaa kuunteli OH1SM. Kai joku QSO:kin saatiin, vaikka lähin vasta-asema olikin Ruotsissa.
Viikerin koululla pidettiin leiri vuonna 1966. Lipputankoon vedettiin narulla 2m Sveitsin Quadi ja "hierottiin" CQ. 144MHz laitteena oli OH1SM:n FUG10 3-6MHZ RX, jonka edessä putkikonvertteri. TX oli omatekoinen putkipeli, josta lähti tehoa noin 15W. En muista, saatiinko silloinkaan kovin montaa QSO:a 2-metrillä. Taisi sentään OH1WW jo silloin olla äänessä QSO-kumppanina. Savupiippuun pantiin multibandvertikaali ja workittiin innokkaasti OH1SM:n Swan 350 SSB tranceiverillä, jossa oli 350W teho ilman linukkaa; ja tietysti saunottiin.

1967 pidettiin leiri Metsolassa, Porin Metsästyseuran majalla Harjakankaalla. Pihalla ollut lipputankokin kaadettiin, koska lippunarua ei ollut ja vedettiin 2m antennit ylös. Tästä leiristä on useita kuviakin, joissa mukana ovat OH1YY Eino, OH1WW Pentti, OH1LA Pekka, ym. Mukana oli myös raumalaisia. Syysleirikin pidettiin samana vuonna samassa paikassa. Silloin OH1YY ja OH1SM yrittivät vimmatusti yli järven 23cm bandilla QSO:a ja sitä varten oli oikein 220V agregaattikin. QSO taisi mennä vaan yhteen suuntaan. Mutta lokakuussa he saivat yhteyden, joka oli pioneerityötä silloin eli se oli ensimmäinen kaksipuolinen QSO 23cm bandilla Suomessa.
Näin pidettiin kesäleiri toisensa jälkeen, milloin kokeiltiin jonkin itselleen kyhäämää Al-putki Yagia tai tuotiin omat 2m FM laitteet näytille. Eräällä Metsolan leirillä oli RTTY laitteetkin, joilla workittiin 20 metrillä ja Poriin 2m FM bandilla. Leireillä on aina ollut perheillekin ohjelmaa, jos ei muuta niin uimista ja makkaran paistoa. Leirinuotion loisteessa on kuultu mitä ihmeellisimpiä tarinoita siitä, miten jokin harvinainen maa on saatu koukkuun. Joskus on turhaan yritetty 20hv moottoriveneellä vetää vesisuksilla 100kg kaveria liukuun onnistumatta, koska se oli liikaa näin pienelle veneelle, mutta hauskaa oli.
1980-luvulla leireilyyn tuli mukaan myös ketunjahti, RTTY, pakettiradio ym. entisten lisäksi.
SRAL:n kesäleiristä 1986 on oma lukunsa.

Leirejä on pidetty:

1959 Sandössä 1976 Metsola, syysleiri.
1966 Viikerin koululla 1977 Enäjärvellä kesäleiri.
1967 Metsola kesäleiri 1977 Enäjärvellä syysleiri.
1967 Metsola syysleiri 1978 Enäjärvellä kesäleiri.
1968 Metsola kesäleiri 1979 Enäjärvellä kesäleiri.
1969 Metsola kesäleiri 1981 Tammen tilalla kesäleiri
1971 Osalassa 1981 Enäjärvellä syysleiri
1972 Osalassa 1982 Tammen tilalla kesäleiri
1973 Osalassa 1983 Metsäkoululla Kullaalla.
1974 Osalassa 1984 Tammen tilalla.
1975 Metsola kesäleiri 1985 Tammen tilalla.
1975 Tammen tilalla syysleiri 1986 Yyterissä SRAL:n kesäleiri
1976 Osala kesäleiri 1987 Tammen tilalla.
1988 Tammen tilalla.


HAMPORI 86

Jo vuonna 1985 syksyllä ryhdyttiin valmistelemaan koko Suomea käsittävää SRAL:n kesäleiriä. Sitä varten perustettiin leiriohjelmaryhmä, jonka puheenjohtajana oli OH1MW Heikki Moilanen, muina jäseninä OH1OR M.Korpelainen, OH1DY A.Harkila ja sihteerinä OH1SM T.Ekko. Ryhmä kokoontui 7-8 kertaa.
Leiri pidettiin Yyterin leirintäalueella, joka oli kokonaan meidän käytössämme. Leiri kesti viisi vuorokautta ja leirivääpelin tietokoneliuskalle tuli 1150 leiriläisen nimi. Leiriohjelma oli monipuolinen ja saimme mukaan kansainvälisesti tunnettuja esiintyjiä.
Valmistelut alkoivat anomalla SRAL:stä edellisenä keväänä leiriä Poriin. Leirialuevaraus tehtiin jo edellisenä syksynä. Tehtävät jaettiin vastuualueittain ja onnistuttiin saamaan toimeliaat henkilöt oikeille paikoille. Työnjako oli seuraava:
* OH1MW, leirijärjestelyt ja leirin johto.* OH1DY, tiedoitus.* OH1OR, talous.* OH1TD, ohjelmat.* OH1QG + OH1KH, tekniikka.* OH1KJ, muonitus.* OH1FU, turvallisuus.* OH1KC, opastus.* ja sihteerinä OH1SM.* Edellisten lisäksi muita tehtäviä hoitivat mm. OH1WF, yleisluokan tutkinto.* OH1QF, leikkimieliset kilpailut.* OH1SG,YL-ohjelmat.* OH1QQ, kettujahti.* OH1EH, arpajaiset.* OH1AWF, ketturaudat.* OH1XT, kirpputori.* OH1SM, Awardinäyttely.* OH1PU, illanvietto.* OH1HS, CW kilpailu.* OH1US, kaiutinlaitteet.* OH1PY, rintamerkit.* OH1PN, PRasiat.*
Monet muutkin kantoivat kortensa kekoon , kuka jääkaappinsa, kuka pakettiautonsa, kuka linjabiilinsä, ja kuka lihasvoimansa, kuten vuosikertomuksen kirjoittaja sanoi.
Porin kaupunki avusti HAMPORI- leiriämme 5000mk summalla ja kaupunginjohtaja M.Sinisalmi avasi leirimme.
Leirijärjestelyt pyrähtivät käyntiin 30. kesäkuuta, kun Jaska OH8QD saapui Sotkamosta mastonpätkineen. Niistä pystytettiin tuota pikaa innokkaan avustajakaartin avulla 36 metrinen masto, jossa oli 3-elementtinen beam 40m:lle ja 3-elem. beam myös 20m:lle. Workkiminen ja rigit sijoitettiin työmaakoppeihin. Myös muille bandeille pystytettiin asemat.
Muonitusjärjestelystä vastasi Kaija OH1KJ. Ruokalakatos rakennettiin, ulkoilmaravintolan pöydät ja tuolit järjestettiin hyvissä ajoin. Emäntänä toimi Lahja Vahtokari. Kaikkiaan muonitusjärjestelyssä oli mukana yli 30 YL ja XYL sekä joukko OM kantamispuuhissa. Muonitettavat ylistivät herkullisia annoksia ja tyttöjen hymyä. Leirillä kulutettiin mm. 64 leipää, 720 sämpylää, 350 viineriä, 700 munkkia, 4 kg makkaraa, 10 kg voita, 65l maitoa, 10l kermaa, 25 kg sokeria, 10 kg ketsuppia, 200 kg perunaa, 500l kahvia, 600 pulloa juomia, kertakäyttöastioita 1600 kpl, mukeja n 3000 kpl, edes kaikkea mainitsematta.
Kaiutinlaitteet asennettiin, opasteet kiikutettiin tienvarsille ja leiritoimistoon tuotiin tietokone, joka antoi ajantasalla olevan leiriläisluettelon. Niin voitiin odottaa 2. pv heinäkuuta 86 ensimmäisiä leirivieraita. Tällä kertaa olivat porilaiset varmasti ensimmäisiä, eivätkä esim. raumalaiset päässeet "vetämään välistä". Ohjelmassa oli mm. kokelaskoulutus ja yleisluokan tutkinto, kirpputori, Awardinäyttely, luennot ja esitelmät Rantasipin tiloissa. Ohjelmatarjonta oli monipuolista . Leirin kunniavieras Baldur DJ6SI näytti filmit ja piti esitelmän Spratley tragediasta.

Perjantai-iltana hamiväki ja hameväki kokoontui karkeloimaan tuvan täydeltä Rantasipiin iltajuhlaan, jossa oli hamiaiheista ohjelmaa.
Pidettiin CW-kilpa, SSTV-esitelmä, kettujahti, DX-foorum, hallituksen kyselytunti ja palkintojen jako. ATK osoitti joukossa olevan paljon amerikansuomalaisia ja muita ulkomaalaisia.
OH1QF oli suunnitellut monia hauskoja leikkimielisiä kilpailuja mm. CQ-huutokilpailun ja "antennimunan" heiton, köydenvetoa ym. Lainaankin loput vuosikertomuksesta. "Niinpä iloinen karjahtelu kiirikin ympäri Yyteri-campingiä- hauskin leiri; totesi joku. Niille, jotka jatkoivat CQ-huutoaan vielä aamuyön tunteina, oli järjestetty koiravartio seuraksi. Samalla turvattiin leirivieraiden rauhalliset unet." Ruokailu ja kahvitus leirikeittiöllä toimi koko leirin ajan kiitettävästi.
XYL:t ja YL:t pyörittivät muonituspuolta lähes kellon ympäri, eikä hymy hyytynyt ollenkaan. Leiriruokalasta muodostuikin yksi leirin keskeisistä paikoista, "ruokala veti kuin kärpäspaperi",ja kaikki Kaijan johdolla leirikeittiöllä hyörineet ansaitsevat erityisen kiitoksen hyvin tehdystä työstä.
Sunnuntai oli leirin päätöspäivä. Masto siirrettiin Enäjärven pihalle ja leiri purettiin. Palaute HAMPORI-leiristä oli hyvin positiivista. Vieraat viihtyivät ja siten järjestäjien kannalta tärkein tavoite toteutui. Taloudelliselta tulokseltaan leiri myöskin onnistui. Leiri sai runsaasti julkisuutta tiedotusvälineissä. Onnistuneesta leiristä kertoo myös se, että leirin päätyttyä, joku kävijä heti ehdotti uusintaa seuraavana vuonna täällä.
Kesäleiri oli kerholtamme hieno näyttö hyvästä yhteen hiileen puhaltamisesta. Jokainen, joka teki työtä leirin onnistumisen eteen, ansaitsee iloisen HAMPORI-lakin noston. Koska näitä lakkeja meni 75 kpl, voimme todeta lähes jokaisen kerhon jäsenen olleen toimessa mukana. Muistelot vietettiin Kallon ravintolassa siikasoppaa nauttien ja leirivideota katsellen. Lopuksi ojennettiin "lahjukset" ja viiri leirin vetäjälle Heikki Moilaselle.


©2007 Teljän Radioamatöörit ry